Sanjati zlato


Sto znaci sanjati zlato?                                                             sanjati zlato

Sanjati zlato:

-vijdeti zlato-dolazak teskih briga i problema

-imati zlato-ocekuje vas nasljedstvo,bogatstvo

-naci zlato,cuvajte se laskavaca,nasljedstvo

-kopati zlato-sreca,blagostanje

-doboti zlato-bit cete od nekoga osramoceni

-bacati zlato-sreca,veselje

-izgubiti zlato-neprilike na poslu,razocarenje

Definicija

kem. element (simbol Au, atomski broj 79), plemenita kovina sjajnožute boje, služi i kao mjerilo vrijednosti [cisto zlatolomljeno zlato]; aurum

Direktan link za pristup natuknici

Wikipedija

Zlato je prijelazni metal, zastupljen u zemljinoj kori u kolicini od 1,1×10-3 ppm (en. parts per million, dijelova na milijun). Cesto je u cistom elementarnom stanju u obliku zrnaca ili listica unutar kvarcnihstijena ili kvarcnog pijeska koji nastaje trošenjem stijena. Grumen cistog samorodnog zlata mase 120 kg je pronadjen u Australiji 1869. godine.

Temperatura taljenja i vrenja zlata je prilicno visoka, velika mu je relativna gustoca, a razmjerno malatvrdocaPruživost i kovkost zlata su najvece medju svim metalima ? jedan gram zlata može se ispružiti na 3 km, a kovanjem ili valjanjem mogu se dobiti listici (“zlatne folije”) debljine do 0,0001 mm. Takvi listi?i su 500 puta tanji od ljudske vlasi. Pored srebra i bakra, spada u najbolje vodiceelektricne struje i topline. Lako tvori slitine i amalgam sa živom. Zlato je slabo reaktivan metal koji se na zraku ne mijenja ni pri jakom zagrijavanju. Ne otapa ga nijedna kiselina, tek mješavina kiselinazlatotopka (buduci da sadrži Cl – ion koji stabilizira Au3+ ion pri stvaranju kompleksnog ionakloroauricne kiseline (tetraklor-auratne (III)-kiseline) – HAuCl4. Ovo je opširnije objašnjeno u clanku zlatotopka na koji se upucuje). Sve otopine kemijske tvari zlata su otrovne.

Link Wikipedija

Tags: , , , , ,

Category: Z